18 June 2013

Ζωγραφική του Ξενούδη (13)

Ο ελληνικός κόσμος καίγεται κι ο Ξενούδης αναρτά καλοκαιρινούς πίνακες!
Αλλά... έμμεσα, πολύ έμμεσα, ίσως και μόνο λεκτικά, μήπως αυτός ο πίνακας παρουσιάζει συμβολισμούς με τα διαδραματιζόμενα των ημερών; Συμπτωματικά δηλαδή...


Τίτλος: βουτιά προς Ανάφη.
Λάδι σε πανί, 56 x 90εκ.
Βρίσκεται στο σπίτι του Ξενούδη.

Το τοπίο είναι πραγματικό, αν και με "εμπλουτισμένα" τα χρώματα των βράχων. Από το Καμάρι της Σαντορίνης διακρίνεται η Ανάφη. Στον πίνακα φαίνεται να αναδύεται (να αναφαίνεται, όπως αρκετοί  εξηγούν ετυμολογικά την ονομασία "Ανάφη") μέσα από τη μακρινή ομίχλη που καλύπτει τη θάλασσα. "Κρέμεται". Σ' αυτό το τοπίο ένας άνδρας ετοιμάζεται να βουτήξει με κατεύθυνση το μακρινό απέναντι... Δεν είναι ακατόρθωτο να διανύεις 22 χιλιόμετρα κολυμπώντας, είναι όμως αυτοκτονία να το επιχειρήσεις χωρίς τη σιγουριά ότι σε παρακολουθεί, για κάθε ενδεχόμενο, από κοντά ένα συνοδεύον σκάφος. Άρα, να υποθέσουμε ότι ο κολυμβητής απλώς βουτάει προς τα κει, προς τα ανοιχτά. Σε λίγο θα επιστρέψει. Η Ανάφη δεν είναι ο στόχος... Ο άνδρας δεξιά δεν χρειάζεται να ανησυχήσει.

Όσο για τους συμβολισμούς, σε σχέση με αυτά που ζούμε αυτές τις μέρες, ε... βουτιές κάνουν μερικοί, και χωρίς να υπολογίζουν αποστάσεις και... καρχαρίες.

For our foreign visitors: 
Title: Diving towards Anafi.
Oil on canvas, 56 x 90cm.
Xenoudis' collection.


5 comments:

  1. Replies
    1. Χαίρομαι που μερικοί πίνακές μου ανοίγουν την όρεξη για διακοπές, και κατ επέκταση συμβάλλουν στην άνθιση του τουρισμού! Καλά να περάσεις! Κυκλάδες φέτος;
      Ξενούδης

      Delete
  2. Λαύριο το τριήμερο και μετά κάμπινγκ, το που το σκεφτόμαστε ακόμη... Οι Κυκλάδες είναι μακριά και τα μεταφορικά πολλά..

    ReplyDelete
  3. Yπέροχο έργο που σίγουρα όλους μας κάνει να νοσταλγούμε και να θέλουμε διακοπές εδώ και τώρα !!!
    Μου άρεσαν ιδιαίτερα οι χρωματισμοί των βράχων αλλά και οι φιγούρες πάνω σε αυτούς που δίνουν κίνηση και ξεχωριστό ενδιαφέρον στο ωραίο έργο !!!
    Μπράβο φίλε μου και καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete
  4. Ωραιο εργο! καλο καλοκαιρι!

    ReplyDelete