28 March 2015

Η ανεπιθύμητη ποικιλία μιας εποχής

Μέρες τώρα κάτι ήθελα να σχολιάσω, να αναρτήσω...

Κάτι για τους πρόσφατους βανδαλισμούς στο κέντρο της Αθήνας, πάνω στα αγάλματα του Παλαμά και της Κυβέλης. Ως συνήθως ανέτρεξα πρώτα στην ιστορία κι έπεσα πάνω στις Ερμοκοπίδες, κατόρθωμα (;) μιας παρέας γύρω από τον Αλκιβιάδη (;)
Έφτασα γρήγορα στο Μεγάλο Αλέξανδρο. Στα αρνητικά δηλαδή του βίου του και τις καταστροφές στη διάρκεια της δοξασμένης εκστρατείας του.
Αρκετά αργότερα στο χρόνο (στον τέταρτο και πέμπτο αιώνα μΧ) είδα - και βλέπουμε σήμερα ακόμα - τη μανία των νεοφώτιστων Χριστιανών πάνω στα αρχαία αγάλματα, με τους κλασικούς πια ακρωτηριασμούς.
Χώρια τα τόσα μάρμαρα που έγιναν ασβέστης.
Το έχουν οι Έλληνες στα γονίδια, σκέφτηκα.

Μέρες τώρα κάτι ήθελα να σχολιάσω, να αναρτήσω...

Κάτι για τον ενδοσχολικό κατατρεγμό. Αρκετοί προτιμούν φυσικά να μιλάνε για bullying, όταν μπορούμε μια χαρά να το πούμε: παίδεμα, θυματοποίηση, κατατρεγμό, καψώνι (ενδοσχολικό ή μη)... Άντε, το καψώνι να το κρατήσουμε για τα εντός στρατοπέδου, όπου φωλιάζει, όπως φαίνεται, από πολύ παλαιά. 
Το έχουν οι Έλληνες στα γονίδια, σκέφτηκα. 

Μέρες τώρα κάτι ήθελα να σχολιάσω, να αναρτήσω...

Κάτι για την αυξανόμενη διγλωσσία της κυβέρνησης, κάτι για τους κινδύνους που σε περιμένουν στη γωνιά όταν θέλεις να ασκείς διεθνή διπλωματία με στελέχη χωρίς σχετικές περγαμηνές, υψηλή λογιστική χωρίς έσοδα (και χωρίς ανάπτυξη) και σοβαρό νομοθετικό έργο χωρίς προηγούμενη προσεκτική ανάγνωση/εξέταση από κάθε δυνατή σκοπιά.
Αφήνω κατά μέρος τη σταδιακή υποχώρηση από το σαφές (;) προεκλογικό πρόγραμμα του κόμματος που ήδη κυβερνά.
Το έχουν οι Έλληνες στα γονίδια, σκέφτηκα. Συνηθισμένοι από παλαιά σε τέτοιου είδους απογοητεύσεις.

Μέρες τώρα κάτι ήθελα να σχολιάσω, να αναρτήσω...

Κάτι για το αεροπλάνο που οδηγήθηκε σκόπιμα σε θανατερή πτώση σε μια πλαγιά των Άλπεων. Ψυχοπαθολογική περίπτωση ο συγκυβερνήτης, λένε. Σώνει και καλά να παρασύρει στο θάνατο άλλους 149 ανθρώπους, που δεν τού έφταιξαν σε τίποτα.
Κι επειδή ήταν Γερμανός, άθελα ταξιδεύει ο νους σε άλλες εποχές. Γερμανός (Αυστριακός) δεν ήταν ο Hitler που, πριν αυτοκτονήσει τελικά, παρέσυρε στο θάνατο - πολλές φορές και σε φρικτό θάνατο - ατέλειωτα εκατομμύρια ανθρώπους, που δεν τού έφταιξαν σε τίποτα;
Κάτι ξέρουν στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στην Κάντανο...
Κακώς κάνω τέτοιες σκέψεις, αλλά μένει ένα ψήγμα υποψίας: λες να το έχουν στα γονίδιά τους οι Γερμανοί;

Υπερβολές! Εννοείται.

2 comments:

  1. Δεν μας φταίνε τα γονίδια. Είναι που δεν μάθαμε να σεβόμαστε ότι είναι δικό μας και αγαπημένο μας. Είτε αυτό είναι ένα άγαλμα, είτε οι ζωές των αθώων επιβατών. Καλό σου βράδυ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ορθότατα!
      Η ανάρτηση ήταν "ελαφρού" τύπου, μια κάποια ειρωνεία και η ομολογούμενη υπερβολή στο τέλος αποκαθιστούν τις ισορροπίες, ελπίζω.
      Δεν παύει όμως να προβληματίζομαι, καθαρά ιστορικά, για την από πολύ παλαιά αγαλματοκλαστική κι αργότερα εικονοκλαστική "δράση" των Ελλήνων...
      Ξενούδης

      Delete