19 February 2015

Γερμανική Ευρώπη



Από τότε που οι Γερμανοί ανέκτησαν μια ενιαία κρατική οντότητα, το όραμα μιας γερμανικής ηγεμονίας στην Ευρώπη δεν τους αφήνει να ησυχάσουν. Δοκίμασαν να υλοποιήσουν το στόχο τους το 1914, και παρά λίγο να πετύχουν.

Με τίμημα κάπου 16 εκατομμύρια νεκρούς.

Το καλοκαίρι του 1940 η Γερμανική Ευρώπη ήταν γεγονός! Τουλάχιστο στο στρατιωτικό επίπεδο. Η αλαζονεία όμως του ναζιστικού καθεστώτος μεγέθυνε υπέρμετρα το αίσθημα του αήττητου και, όπως είναι φυσικό, κατέληξε στην ήττα και σε μεγαλύτερη ακόμα καταστροφή.

Με τίμημα τετραπλάσιο του 1914-18.

Μορφωμένος λαός, ας το παραδεχτούμε, με ευρηματικό μυαλό και πειθαρχία οι Γερμανοί. Επικίνδυνοι όταν νιώθουν πως κατέχουν την ισχύ. Γιατί τότε, ποιος ξέρει ποια ένστικτα τούς ωθούν σε βάναυση επιμονή στην αρχή, στα άκρα αργότερα, σε ανείπωτη τραγωδία για κατάληξη. Η σημερινή γερμανική ισχύς είναι οικονομική. Εύκολα αυτή η ισχύς μετουσιώνεται σε άλλες μορφές επιβολής. Φοβάμαι ότι θα υπάρξει τρίτη και φαρμακερή απόπειρα...


13 comments:

  1. Θα τους σκίσει ο Τσίπραρος!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ευκταίο κι εφικτό είναι έννοιες με διαφορετικό περιεχόμενο. ΚΑΤΙ θα πετύχουμε (εντός ευρώ) - που με πρώτη ευκαιρία θα μας τα αρπάξουν πάλι. Εγώ πιστεύω στη Δραχμή, αν και μια επανεκκίνηση με Δραχμή θα είναι δύσκολη, αλλά τουλάχιστο θα ορίζουμε σε μεγάλο βαθμό το νομισματικό και οικονομικό μας σχεδιασμό για το μέλλον...
      Ξενούδης

      Delete
  2. Έχει ποτέ κάποιος αναρωτηθεί που στηρίζεται η ισχύς της Γερμανίας;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πολλοί οι παράγοντες - ενδεικτικά: γεωστρατηγική θέση, όγκος πληθυσμού, παραγωγικό δυναμικό, παιδεία, κλπ... Στην ανάρτηση δεν αναφέρω τις ΠΗΓΕΣ ισχύος, αλλά την απάνθρωπη ΧΡΗΣΗ της.
      Ξενούδης

      Delete
    2. This comment has been removed by the author.

      Delete
    3. Η ισχύς της Γερμανίας προκύπτει από το ότι παράγουν τα καλύτερα προϊόντα στις καλύτερες τιμές. Τελεία και παύλα. Ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η Ευρώπη είναι γερμανικό. Τα προϊόντα τους κάνουν θραύση παντού. Είτε θέλουμε να το δούμε είτε όχι.

      Τι εννοείς απάνθρωπη χρήση της ισχύος τους; Ότι δε μας δίνουν επιπλέον τζάμπα χρήμα; Έχεις καταλάβει τι ακριβώς τους ζητάμε τώρα ; Έχεις καταλάβει ότι έχουν βάλει Μαλτέζους, Σλοβάκους, Εσθονούς να εγγυόνται για τους μισθούς και τις συντάξεις μας; Αν εννοείς απάνθρωπη χρήση της ισχύος τους προς όφελος δικό μας, θα συμφωνήσω....

      Delete
    4. Φίλε Λάκωνα, θα μου επιτρέψεις να κάνω άλλο ένα αντισχόλιο.
      1) Λες "τελεία και παύλα" - Το μόνο απόλυτο που δέχομαι είναι ότι δεν υπάρχει απόλυτο.
      2) Λες "ό,τι καλύτερο έχει να αναδείξει η Ευρώπη είναι γερμανικό" - Για τα περισσότερα βιομηχανικά προϊόντα, μάλλον έχεις δίκιο, όσον αφορά την εποχή μας. Θα λέγαμε το ίδιο για άλλες εκφάνσεις του πολιτισμού; Και σ' αυτό το σημείο δεν αναφέρομαι μόνο στη μουσική, πχ.
      3) Απάνθρωπη χρήση ισχύος (δική μου επισήμανση στην ανάρτηση). Θα πρόσεξες, φαντάζομαι, πως αναφέρθηκα στους δύο παγκόσμιους πολέμους, και, στην τελευταία παράγραφο της ανάρτησης, στο φόβο ότι η οικονομική ισχύς εύκολα μετεξελίσσεται σε στρατιωτική υπεροχή (για το μέλλον αυτό...)
      4) "Τζάμπα χρήμα". Υπάρχει τίποτα στην ανάρτηση που να υποδηλώνει δανεικά κι αγύριστα; Έπειτα, μήπως λόγω πολεμικών καταστροφών η Γερμανία είναι εκείνη που (ακόμα) χρωστάει, κι όχι η Ελλάδα; Κι από... μίζες και συνακόλουθες υπερτιμολογήσεις, πώς πάμε;
      Ξενούδης

      Delete
    5. Ξενούδη αντιλαμβάνομαι ότι η παρούσα ανάρτησή σου είναι συνδιασμένη με την αδιαλλαξία των Γερμανών απέναντι στα Ελληνικά αιτήματα.

      Ποια είναι τα ελληνικά αιτήματα, έχεις καταλάβει; Το ΤΖΑΜΠΑ ΧΡΗΜΑ.

      Ας ξεκινήσουμε όμως από την αρχή.

      1. Το "τελεία κ παύλα" το συνέδεσα με τη γερμανική οικονομία αυτή την περίοδο. Είναι η καλύτερη και από εκεί πηγάζει όποια φαινομενική αδιαλλαξία. Οι Γερμανοί δεν έχουν πολιτική ή στρατιωτική υπεροχή. Έχουν οικονομική υπεροχή, δηλαδή παράγουν στους ανθρώπους προϊόντα που οι άνθρωποι θέλουν. Εμείς τι παράγουμε; Ποια η προσφορά μας;

      2. Ναι θα λέγαμε. Έχει εξαιρετικούς επιστήμονες σε όλους τους τομείς της επιστήμης, των γραμμάτων και των τεχνών. Έχει 102 νομπελίστες.

      3. Όχι. Η οικονομική ισχύς ΔΕΝ μεταφράζεται σε στρατιωτική υπεροχή. Αυτό που δεν καταλαβαίνει κανείς στην Ελεύθερη Αγορά είναι πως δεν είναι προς το συμφέρον κανενός μία χώρα μελος της ΕΕ να καταρρεύσει. Κανείς δε θέλει φτωχούς πελάτες.

      4. Η θέση σου υπέρ της Δραχμής υποδηλώνει ακούσια αυτό. Αν επιστρέψουμε στη Δραχμή το χρέος μας θα παραμείνει σε ευρώ, δηλαδή θα υπερπολλαπλασιαστεί (διότι η δρχ θα υποτιμηθεί άμεσα και εκκωφαντικά). Συνεπώς μία επανεκίνηση της οικονομίας προϋποθέτει διαγραφή χρέους. Αυτό είναι δανεικά κ αγύριστα.

      ----

      Ξενούδη πρέπει να καταλάβεις πόσο έχουν διαστρευλωθεί όλες οι έννοιες στη χώρα που ζεις.

      Λιτότητα: Δεν είχαμε ποτέ (όλα αυτά τα χρόνια).

      Δημοκρατία: Δεν φαίρνει λεφτά. Δεν αυξάνει τις συντάξεις και τους μισθούς. Την υπηρετεί καλύτερα αυτός που δε λέει προεκλογικά ψέμματα (κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο, διαγραφή 60% χρέους κλπ κλπ). Επίσης βούληση έχουν και οι άλλοι λαοί. Όχι μόνο οι Έλληνες. Και ο Σόιμπλε εκλεγμένος εκπρόσωπος είναι.

      Αιτία κρίσης: Περίοδος Καραμανλή 2004-2009. Αν κάποιος πρέπει να μπει φυλακή είναι αυτός. Τώρα έχεις ΠτΔ τον αρχιερέα της περιόδου εκείνης.

      Διαπραγμάτευση. Με την τότε κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, τη θέση της Ευρώπης στην αντιμετώπιση της κρίσης και της παγκόσμιας οικονομίας γενικότερα, τα διαπραγματευτικά αποτελέσματα του ΓΑΠ ήταν 100 φορές καλύτερα.

      Αξιοπρέπεια: Να μη ζεις με δανεικά, αλλά ακόμα και αν βρεθείς στην ανάγκη και σε δανείζουν (ειδικά πιο φτωχές χώρες) να μην κάνεις τσαμπουγκάδες. Να εγγυάσαι την αποπληρωμή ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΚΟΣΤΟΣ. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!!!! Οι φράσεις περί επαχθούς χρέους και περί κούγκι είναι σκέτη ντροπή...πολύ απεχθέστερη της όποιας "γερμανικής κατοχής" που διαβλέπει η ανάρτησή σου.

      4. Οι μίζες είναι μίζες. Οι υπερτιμολογήσεις είναι υπερτιμολογήσεις. Ε και; Πέφτει μία χώρα στα βράχια από μίζες; Έτσι πιστεύεις ότι δουλεύει η οικονομία; Μόνο η Ελλάδα έχει μίζες; Το ερώτημα που πρέπει να θέσεις είναι γιατί το σύστημα εξουσίας της χώρας μας επηρεάζει τόσο αρνητικά την οικονομίας λόγω μίζας και υπερτιμολογήσεων. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ είναι εσωτερικό μας πρόβλημα. Οι Γερμανοί δε μας φταίνε.

      Delete
    6. Φίλε Λάκωνα,
      Θίγεις ξαφνικά τόσο πολλά θέματα - που συνδέονται έμμεσα ή άμεσα μεταξύ τους - που ο χώρος (για σχόλια) μεταβάλλεται σε πεδίο ευρύτερης πολιτικοϊδεολογικής αντιπαράθεσης.
      Η ανάρτησή μου της 19ης Φεβρουαρίου θίγει μόνο ένα θέμα: ότι δύο φορές στην πρόσφατη ιστορία η γερμανική ισχύς οδήγησε την Ευρώπη σε μεγάλη καταστροφή. Λίγο-πολύ, αυτό το παραδέχεται και η ίδια η δική τους ιστοριογραφία.
      Εσύ διαφωνείς;
      Στην τελευταία παράγραφο εκφράζω το φόβο ότι η σημερινή οικονομική ισχύς της Γερμανία μπορεί μελλοντικά να εξελιχτεί καί σε στρατιωτική ισχύ, με εξοντωτικές συνέπειες. Μια καθαρά δική μου εκτίμηση για την πορεία της Ευρώπης στο μέλλον.
      Ουδείς προφήτης, φυσικά. Ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετική άποψη...
      Η ανάρτηση, πάντως, ήταν συγκεκριμένη καί πάνω σ' αυτό το ένα, ουσιαστικά, συγκεκριμένο θέμα καλωσορίζω κάθε σχόλιο.

      Όλα τα άλλα θέματα των σχολίων, τα "ανοιξες" εσύ. Δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο θέμα της ανάρτησης;
      Ομολογώ πως παρασύρθηκα κι εγώ. Δεν έπρεπε να μιλήσω για πολεμικές αποζημιώσεις και για μίζες (που προκάλεσαν ζημιά στο δημόσιο). Αυθόρμητη αντίδραση όταν ακούω πως μόνο εμείς χρωστάμε.
      Ξενούδης

      Delete
    7. Βρε Ξενούδη επαναλαμβάνω πως θεώρησα την ιστορική αναδρομή στα γερμανικά πεπραγμένα του 20ου αι. ως αφορμή της πολιτικής επικαιρότητας και του αντι-γερμανικού μένους που εδώ και καιρό έχει φωλιάσει στο μυαλό των Ελλήνων.

      Αν εσύ είχες στόχο αν υπενθυμίσεις αυτά καθ αυτά τα ιστορικά γεγονότα χωρίς προεκτάσεις τότε αλλάζει το πράγμα. Συμφώνω και επαυξάνω. Επίσης συγνώμη αν παρανόησα.

      Όμως αυτό που έχει σημασία όταν μελετάμε την ιστορία είναι την προοπτική της στο Σήμερα. Η Γερμανική Ευρώπαϊκή Ένωση είναι γεγονός και είναι γεγονός από το 1992 και το Μάαστριχτ. Όμως αυτό που με απασχολεί είναι αν οι Αρχές που πρεσβεύει ο Γερμανικός τρόπος σκέψης είναι σωστός ή όχι. Αν δηλαδή αυτός ο προτεσταντικός τρόπος ζωής που εκφράζεται μέσα από την ελεύθερη αγορά και εν γένει την ελευθερη κοινωνία είναι ένας κατ' αρχήν σωστός τρόπος οργάνωσης της οικονομίας που μπορεί να οδηγήσει σε ευημερία και προοπτική.

      Η ιστορία μεχρις στιγμής έχει δικαιώσει τη Γερμανία και τους δορυφόρους της. Είναι οι καλύτερες οικονομίες και μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες τους καλύτερα από ολες τις άλλες χώρες.

      Παράδειγμα προς μίμιση ή προς αποφυγή λοιπόν;

      Delete
    8. Η φιλελεύθερη οικονομία έχει επικρατήσει παντού, με λίγες εξαιρέσεις και μικρές διαφοροποιήσεις κατά τόπους. Δεν είναι γερμανικό φαινόμενο. Τόσο το 1914 όσο και το 1939 η γερμανική οικονομία ήταν καπιταλιστική, όπως στις άλλες χώρες (εκτός Σοβιετικής Ένωσης). Το οικονομικό σύστημα δεν απέτρεψε τις μετέπειτα καταστροφές, που προκλήθηκαν - γνώμη μου - από την αλόγιστη δίψα για επέκταση. Σωστά αναφέρεις τον τρόπο σκέψης των Γερμανών. Μάλλον - τονίζω: μάλλον - εκεί πρέπει να αναζητήσουμε το σπέρμα πιθανών δεινών...
      Αυτό όμως είναι μια άλλη, περισσότερο φιλοσοφική συζήτηση.
      Ξενούδης

      Delete
  3. Μεγάλη κουβέντα ανοίξατε. Με δυο λογάκια το όλο θέμα είναι ότι:

    Ό,τι δεν κατάφερε να κάνει η Γερμανία του Χίτλερ τότε στην Ευρώπη, το επιχειρεί η Γερμανία της Μέρκελ σήμερα, στον οικονομικό τομέα βέβαια. Και ως γνωστόν, ο οικονομικός πόλεμος είναι αθλιότερος και πιο εξοντωτικός για τους λαούς. Ο Γερμανικός λαός το έχει το θεματάκι του... χρόνια τώρα. Αν θέλουμε να δούμε την Ιστορία αυτό ακριβώς έχουμε να διδαχτούμε. Φυσικά όποιος λατρεύει τη Γερμανία, ο δρόμος είναι ανοιχτός... τέτοιοι έρωτες μην μένουν ανεκπλήρωτοι!!

    Να ρωτήσω κάτι όμως, έτσι από περιέργεια: Βγαίνει κερδισμένη ή χαμένη η Γερμανία που δανείζει την Ελλάδα; Εδώ σας θέλω.

    ReplyDelete
    Replies
    1. 1) Δεν νομίζω πως η σημερινή γερμανική ηγεσία βαδίζει στα χνάρια του Ναζιστών του Μεσοπολέμου. Από την άλλη, πιστεύω ότι μελλοντικές γερμανικές γενεές θα θεωρήσουν σαφώς εχθρική κάθε αμφισβήτηση, κάθε εναντίωση στην αυξανόμενη οικονομική ισχύ τους και θα φανούν αμείλικτοι στην "καταστολή" - με οικονομικά ή άλλα μέσα...

      2) Σε καθαρά λογιστικές εγγραφές, δεν αποκλείεται να χάνει η Γερμανία από τα δάνεια προς την Ελλάδα. Προσωρινά και λογιστικά. Αλλά στη διεθνή πολιτική σκηνή, κέρδη και ζημιές δεν είναι καθαρά ταμειακές έννοιες.
      Το πρώτο ναρκωτικό δεν το δίνουν συνήθως δωρεάν;
      Ξενούδης

      Delete