16 January 2015

Τάδε έφη Πάπας Ρώμης...

"Να μην κοροϊδεύουμε τη θρησκεία του αλλουνού. Να μην προκαλούμε."

Μεθοδεύεται, δυστυχώς πολύ πιο γρήγορα απ' ό,τι υποπτευόμουνα, και φαντάζομαι σε παγκόσμια κλίμακα, το σταδιακό ροκάνισμα της ελευθερίας έκφρασης που είναι ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Με άμεση αφορμή τη δολοφονία των Γάλλων συντακτών του Charlie Hebdo, και με τη βαρύνουσα γνώμη ενός πάπα, θα τεθούν σε κίνηση μια σειρά κανονιστικών ρυθμίσεων κι απαγορεύσεων που θα ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΥΝ, λίγο στην αρχή, αυστηρότερα με μελλοντικές "αφορμές", δικαιώματα που είχαμε συνηθίσει να θεωρούμε δεδομένα - τουλάχιστο στο λεγόμενο δυτικό κόσμο.

Για άλλη μια φορά τα ιερατεία διεκδικούν ενεργά το προβάδισμα στην εξελικτική πορεία της κοινωνίας. Ζόφος.

6 comments:

  1. Αντί να καταργήσουμε τις ελευθερίες μας μήπως να καταργήσουμε τις θρησκείες;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αχ! Απ το στόμα σου και στου θεού το αυτί! Βλέπεις, ούτε λεκτικά ξεφεύγουμε απ το θεό - κι ας μην υπάρχει!
      Χιμαιρικό, βέβαια, να καταργήσουμε τις θρησκείες. Όσο ο άνθρωπος θα ταλανίζεται από τη μετά θάνατο "αβεβαιότητα", όσο ο άνθρωπος δεν αποδέχεται το πεπερασμένο της ατομικής του ύπαρξης, θα υπάρχουν καλοθελητές που θα τον κάνουν να πιστεύει σε ανώτερη δύναμη (της οποίας εμφανίζονται γνώστες, εκφραστές, εκπρόσωποι, εντεταλμένοι...) και θα εκμεταλλεύονται την άγνοια και το φόβο.
      Ελπιδοφόρο, φυσικά, ότι σε πολλές δυτικού τύπου κοινωνίες, πολλοί πια δηλώνουν άθεοι, άθρησκοι. Η παιδεία κάτι καταφέρνει...
      Ως προς την ελευθερία όπως την εννοείς (προφανώς), φοβάμαι τις υπερβολές, το λάδι στη φωτιά. Προτιμώ το "παν μέτρον άριστον"...
      Ξενούδης

      Delete
  2. Στην Ελλαδα εχουν καταφερει εδω και δεκαετιες να κανουν τον κοσμο να πιστευει οτι χρωσταει στην εκκλησια την ελευθερια του (!) και την παιδεια του (!!) και ετσι δυστυχως θα ειναι "λιγακι" δυσκολο να ξεκολησει ο κοσμος..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Δύσκολο, όντως, να "ξεκολλήσει" ο κόσμος, αλλά πού θα πάει, ο ραγιάς σιγά-σιγά...
      Ξενούδης

      Delete
  3. Λες να πάνε τόσο μακριά; Πίσω απ'τον ήλιο που λένε;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Την περασμένη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΗΚΕ στη Δρέσδη μια πορεία/διαδήλωση με θέμα την ισλαμοποίηση της Ευρώπης.
      Εντάξει, η Γερμανία δεν είναι Γαλλία.
      Το θεωρώ σημάδι πάντως.
      Ξενούδης

      Delete