15.8.14

Αμφίπολη (1)

Δεν θά ήθελα να κάνω προβλέψεις για το τί θα βρεθεί στον τεράστιο τάφο της Αμφίπολης. Σε λίγες εβδομάδες οι υπεύθυνοι αρχαιολόγοι θα μας διαφωτίσουν. Οριστικά ή όχι, μένει να το δούμε. Ούτε για τον τάφο του Φιλίππου Β' δεν υπάρχει ομοφωνία.

Λες ο τάφος της Αμφίπολης να ανήκει στο Φίλιππο Β' ;
Οπότε, ποιανού είναι ο τάφος της Βεργίνας ;

Μέ προβληματίζει το απίθανο μέγεθος του τάφου της Αμφίπολης... Ο εντολέας της κατασκευής, ποιόν ήθελε να τιμήσει με τόσο μεγαλόπρεπο τρόπο ; Εδώ αναδύεται το όνομα του... Ηφαιστίωνα, του επιστήθιου φίλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Μια υπόθεση κάνω.

Η ιστορία μας λέει ότι ο Αλέξανδρος ξόδεψε μυθώδη ποσά στην κηδεία του Ηφαιστίωνα, και στις επικήδειες τελετές. Γίνεται λόγος για μια τεράστια πυρά (που δεν αποκλείεται να μη χρησιμοποιήθηκε τελικά, γιατί λίγους μήνες μετά τον Ηφαιστίωνα πέθανε κι ο Αλέξανδρος...).

Μήπως ο Αλέξανδρος πρόλαβε να χτίσει ένα μεγάλο τάφο για το φίλο του ;
Στην Αμφίπολη, το μέρος απ όπου ξεκίνησε τη μεγάλη εκστρατεία. Γιατί όχι ;
Συναισθηματική η εξήγηση/υπόθεση, όχι επιστημονική.

Αλλά...

7 comments:

 1. Η αγωνία όλων μας κορυφώνεται αυτές τις μέρες για το μυστικό που κρύβει ο λαμπρός τάφος που εντοπίστηκε στην Αμφίπολη ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν . Το σίγουρο είναι ότι είμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα, υπομονή λοιπόν μέχρι τις τελικές αρχαιολογικές ανακοινώσεις !!!

  ReplyDelete
 2. Θα είχε τόση πλάκα να είναι του Φιλίππου του Β. Καλή σου μέρα!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Περιμένουμε... περιμένουμε. Αν ο νεκρός είναι ο Φίλιππος Β', τότε ξαναγράφεται η ιστορία του τάφου που έκσκάφτηκε από τον Ανδρόνικο στις Αιγές (Βεργίνα).
   Ήδη, μερικοί αρχαιολόγοι ψιθυρίζουν πως ο μεγάλος τάφος της Αμφίπολης κατασκευάστηκε από το Δεινοκράτη - που ήταν στην υπηρεσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Μένει το ερώτημα: για ποιόν έκτισε λοιπόν τέτοιο μεγάλο τάφο ο Αλέξανδρος ;
   Υπομονή...
   Ξενούδης

   Delete
 3. Λες???? Να βρεθεί ο τάφος μου;;;;

  ReplyDelete
  Replies
  1. Το παν είναι να μη βρεθείς ΕΣΥ μέσα στον τάφο! "Τιμητικό" θα ήταν, αλλά τέτοια αθανασία να λείπει, φίλτατε!...
   Λίγες εβδομάδες υπομονή - και σκάψιμο - ακόμα...
   Ξενούδης

   Delete
  2. χαχαχα να λείπει το βύσσινο!!!!

   Delete
 4. θα μπορούσε να είναι ο τάφος του Κάσσανδρου.
  Ανοιχτά τα στοιχήματα...
  Ξενικός

  ReplyDelete