18 July 2013

Ζωγραφική του Ξενούδη (27)

Σήμερα ένας πίνακας του άμεσου περιβάλλοντός μου (όσοι επισκέφτηκαν παλαιότερα το ιστολόγιό μου θα έχουν διαβάσει ότι μένω στο Δάσος Χαϊδαρίου, προάστιο στα δυτικά της Αθήνας).


Τίτλος: στου Προφήτ' Ηλία Χαϊδαρίου, η σύγγνωστη ασυμμετρία. 
Λάδι σε πανί, 50 x 80εκ.
Βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή, στην Αττική.

Απέναντι από το Δάσος Χαϊδαρίου βρίσκεται ο κωνικός λόφος του Προφήτ' Ηλία με το ομώνυμο εκκλησάκι. Από δω απολαμβάνει κανείς μια θαυμάσια θέα προς μεγάλο μέρος της Αθήνας. Το εκκλησάκι είναι αρκετά παλαιό και "δικαιώνει" στο έπακρο τον τίτλο του πίνακα: τίποτα δεν είναι συμμετρικό σ' αυτό το κτίσμα, λες και οι χτίστες της εποχής έβαζαν στην τύχη, ή από έλλειψη αρχιτεκτονικού σχεδίου, τη μια πέτρα πάνω στην άλλη... Η ασυμμετρία είναι πραγματική! Σαν πίνακας, είναι από τους λίγους όπου αποδίδω κανονικά τα κεραμίδια.
(Η φωτογραφία δεν είναι καλής ποιότητας).

For our foreign visitors:
Title: At the Prophet Elias Church of Chaidari, the forgiveable asymmetry.
Oil on canvas, 50 x 80cm.
Private collection, Attica.

7 comments:

  1. Πολύ ωραίο έργο !!!
    Ο μικρός ναός του Προφήτη Ηλία, που γιορτάζει σε λίγες μέρες, είναι σίγουρα ένα κόσμημα για την περιοχή και εντυπωσιάζει με την υπέροχη αρχιτεκτονική του απλότητα. Η μεταβυζαντινή καμαροσκέπαστη βασιλική του Προφήτη Ηλία παλιά υπήρξε μετόχι της μονής Δαφνίου, άλλωστε απέχει μόνο 2 χλμ. από την ιστορική μονή.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Όντως! Παλαιά πρέπει να υπήρχαν μερικά ακόμα μικρά κτίσματα για τους λίγους μοναχούς που μέναν εκεί.
      Μεγάλο πανηγύρι κάθε 20 Ιουλίου! Συνήθως τηρούμε το έθιμο κι ανεβαίνουμε το λόφο αργά το απόγευμα. Φέτος, μια και 20.7 πέφτει Σάββατο θα έχει πολύν κόσμο. Λόγω άλλων οικογενειακών υποχρεώσεων εμείς θα βρισκόμαστε αλλού...
      Ξενούδης

      Delete
  2. Replies
    1. Φιλοκαλούμεν μετ' ευτελείας...
      Ξενούδης

      Delete
    2. Και φιλοσοφούμεν άνευ μαλακίας..

      Delete
  3. Less... match more!!
    Cngrts,greetings,Willy

    ReplyDelete