03 July 2013

Ζωγραφική του Ξενούδη (20)

Σπανιότατα ζωγραφίζω τοπία χωρίς ήλιο. Ο παρακάτω πίνακας είναι μια τέτοια σπάνια περίπτωση.


τίτλος: εκείνο το συννεφιασμένο μεσημέρι στη Σπηλιά. 
Λάδι σε πανί, 61 x 98εκ.
Βρίσκεται σε συγγενικό σπίτι στη Λάρισα.

Όπου Σπηλιά είναι ένα τοπικά γνωστό μέρος με ταβέρνες, πάνω στη νοτιοδυτική πλαγιά της Όσσας, σε υψόμετρο 800-900μ (στη Θεσσαλία την Όσσα τη λένε Κίσσαβο).
Μια συννεφιασμένη Κυριακή περάσαμε εκεί πάνω μερικές θαυμάσιες ώρες με στενούς συγγενείς που ήξεραν το μέρος και μας πήγαν εκεί για φαγητό. Ο πίνακας έγινε σε ανάμνηση εκείνης της μέρας, και φυσικά δόθηκε σ' αυτούς.  Όταν ξαναπήγαμε πέντε χρόνια αργότερα είχαν προστεθεί αρκετές οικοδομές. Διαπίστώσαμε ότι στον πίνακα δεν είχα "δουλέψει" επαρκώς το τοπίο στο βάθος, όπου η πεδιάδα και οι λόφοι του Συκουρίου.  Έφταιγε η ομίχλη, δικαιολογήθηκα...

For our foreign visitors:
Title: That cloudy noon at Spilia (= location on the Ossa Mountain, Thessaly).
Oil on canvas, 61 x 98cm.
Belongs to relatives in Larissa.

6 comments:

  1. Kαλημέρα φίλε μου, είναι πραγματικά πολύ απολαυστικό το ταξίδι μέσα από τις εικαστικές σου δημιουργίες. Το μέρος κρίνοντας από τον ωραίο πίνακα σου φαίνεται πολύ όμορφο παρά την συννεφιά εκείνης της μέρας !!!
    Καλή σου μέρα και καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete
  2. Ας μην δουλεύτηκε είναι πολύ καλός πίνακας!

    ReplyDelete
  3. Μπραβο!!!
    Ξερω απο πρωτο χερι, ειναι πολυ διαφορετικο να ζωγραφιζεις σε κομπιουτερ απ οτι με λαδια, ακρυλικα, παστελ, κλπ, αλλα μερικες φορες μερικα προγραμματα βοηθανε πολυ!
    Εδω ενα πολυ καλο προγραμμα, εντελως δωρεαν, για ζωγραφικη και photo editing

    http://www.gimp.org/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ένα μεγάλο ευχαριστώ! Φαίνεται εκτεταμένο λογισμικό και θέλει μελέτη. Θα μού είναι χρήσιμο στην προετοιμασία γιατί ανήκω σ' αυτούς που ξεκινάνε από φωτογραφίες (επεξεργασμένες και μη) για να ζωγραφίζουν με άνεση στο σπίτι. Και πάλι ευχαριστώ!
      Ξενούδης

      Delete
  4. Ειναι παρα πολυ καλο προγραμμα!
    Εχει πολλες και πολυ καλες color palettes (βιβλιοθηκη χρωματων) μερικες με πολυ καλες παραλλαγες χρωματων, Blue color palette, Gold color palette, κλπ. Βοηθαει φοβερα στην προετοιμασια και στην επιλογη χρωματων.

    ReplyDelete
  5. Εκθαμπωτικα τα χρωματα σου στους τελευταιους πινακε σου! Καλη συνεχεια!

    ReplyDelete