19 January 2012

Κακώς κείμενα (18) - ΕΟΠΥΥ και πράσινα άλογα


Από το 2009 και μετά βλέπουμε μια βαθμιαία αποδόμηση του ΕΣΥ. Όλοι μας το διαπιστώνουμε. Πολλοί από μας το ζούμε καθημερινά.

Έχεις μια χρόνια πάθηση κι ανήκεις στους ευτυχείς ασφαλισμένους του ΙΚΑ:

Καλείς το 184 για να προγραμματίσετε επίσκεψη σε γιατρό του ΙΚΑ. Αν είσαι τυχερός, σου κλείνουν ημερομηνία μετά από 5 εβδομάδες. Στη συγκεκριμένη επίσκεψη (αν πάλι είσαι τυχερός και δεν πραγματοποιείται απεργία γιατρών) ο γιατρός σού δίνει συνταγή για θεραπεία ενός μηνός. Τρόπος του λέγειν, γιατί οι περισσότερες συσκευασίες φαρμάκων προβλέπουν αγωγή 28 ημερών. Περνάει λοιπόν αυτό το διάστημα των 28 ημερών. Η επόμενη εφικτή επίσκεψη είναι τουλάχιστο 1-2 εβδομάδες αργότερα (αν είσαι τυχερός). Ο φαρμακοποιός της γειτονιάς, που σε γνωρίζει, σε διευκολύνει και σού δίνει προκαταβολικά τα φάρμακα που ΘΑ έχει η επόμενη συνταγη. Αλλά με το πέρασμα των εβδομάδων και την άνωθεν τεχνητή αραίωση των επισκέψεων πέρα του μήνα, φτάνει μια στιγμή που «χρωστάς» στο φαρμακοποιό όχι ένα, αλλά δύο, μπορεί και τρία φάρμακα. Τότε σκάει η φούσκα, πληρώνεις εξ ίδίων τα φάρμακα για τα οποία έμειναν πίσω οι συνταγές και συμβάλλεις στους πανηγυρισμούς του υπουργού Υγείας ότι μέσα σ’ ένα χρόνο μειώθηκε κατά τόσο τοις εκατό η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ !

Αλλά ο ΕΟΠΥΥ; Τον ξεσχάσαμε: Όχι βέβαια, γιατί με τον ΕΟΠΥΥ έχεις τη δυνατότητα να βρεις γιατρό συνταγογράφο των ταμείων, αμέσως ή σχεδόν αμέσως. Θεωρητικά τουλάχιστο. Έχοντας συμβουλευτεί τους πίνακες με τους συμβεβλημένους γιατρούς της περιοχής (οι περισσότεροι είναι γιατροί του ΙΚΑ…) παίρνεις τηλέφωνο το ιδιωτικό ιατρείο, εξηγείς ότι δεν θέλεις εξέταση, μόνο μια συνταγή όπως προβλέπει ο ΕΟΠΥΥ, και παίρνεις μία από τις εξής απαντήσεις (συνήθως από τη γραμματέα του γιατρού):

-       έχουμε ήδη συμπληρώσει τον αριθμό συνταγών που μπορούμε να χορηγήσουμε δωρεάν.
-       δεν έχουμε στέλεχος συνταγών, μας τελείωσε.
-       εφόσον είστε ασφαλισμένος του ΙΚΑ, να κλείσετε ημερομηνία στα ιατρεία του ΙΚΑ μέσω του 184.
-       δεν είμαστε συμβεβλημένοι, λάθος ο πίνακας.
-       βεβαίως να πάρετε συνταγή, αλλά θα πληρώσετε 10 ευρώ…

Κι έτσι πήρε μπρος το νέο «σύστημα υγείας» που λέγεται ΕΟΠΥΥ… Εκεί που παλαιότερα (και δεν λείπανε φυσικά ορισμένα παρατράγουδα) έπαιρνες τακτικά τα αναγκαία φάρμακα μετά από προσυνεννόηση στο 184, τώρα η εξυπηρέτση γίνεται από τους ίδιους γιατρούς (συνήθως), αλλά με το… αζημίωτο!

Αυτά σε μια χώρα που, σε αναλογία πληθυσμού, έχει τους περισσότερους γιατρούς στον κόσμο, και τα περισσότερα φαρμακεία, το σωτήριο έτος 2012.

Ε, βρε Λοβέρδε…

2 comments:

  1. Έτσι ακριβώς.. από το να πληρώνεις τα φάρμακά σου (που μπορεί να είναι και πανάκριβα) καλύτερα να πληρώνεις το γιατρό..

    ReplyDelete
  2. Σωστά, αλλά παλαιά ούτε τα φάρμακα πλήρωνες, ούτε το γιατρό. Η σημερινή εξέλιξη είναι σε βάρος μας...
    Ξενούδης

    ReplyDelete