10 January 2012

Ξένα έργα στην Ελλάδα


Η πρόσφατη κλοπή τριών έργων τέχνης από την «¨Εθνική» Πινακοθήκη θα μπορούσε να μας δώσει χρήσιμες ιδέες για την «αξιοποίηση» των πινάκων, λιθογραφιών και γλυπτών που βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε δημόσιες συλλογές, υπό μορφή μουσειακών εκθεμάτων ή μη.

Αναφέρομαι στα ΞΕΝΑ έργα, αποκλειστικά. Τα αποκτήσαμε κάποτε. Πολλές φορές απλώς τα χώνουμε σε αποθήκες. Άλλες φορές τα εκθέτουμε – συνήθως όχι σε μόνιμη βάση. Τώρα που η ελληνική κοινωνία δεινοπαθεί, μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή να ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ; Να κάνουμε δηλαδή αυτό που κάνει ο κάθε νοικοκύρης όταν βρίσκεται σε απελπιστικά δύσκολη θέση και πουλάει το οικόπεδο που το αγόρασε φτηνά 30 χρόνια νωρίτερα για επένδυση, ή για κάθε ενδεχόμενο; 

Σαν κοινωνία δεν θα χάσουμε τίποτα αν για τα επόμενα χρόνια δεν μπορούμε να θαυμάσουμε τα ξένα έργα σε απόσταση λίγων μέτρων. Και δεν θα αδειάσουν οι πινακοθήκες, γιατί στη θέση των ξένων έργων που θα πάρουν το δρόμο για πλούσιες συλλογές και μουσεία εξωτερικού, θα εμφανίζονται τα έργα τα δικά μας, τα ελληνικά.

Μερικοί θα πουν ότι έτσι γινόμαστε πολιτιστικά φτωχότεροι. Λάθος. Κοσμοπολιτικά φτωχότεροι, ίσως. Αλλά στα χρόνια που έρχονται προτιμώ να βλέπω να φεύγουν ξένα έργα τέχνης, παρά να φεύγουν στο εξωτερικό τα άνεργα ελληνικά νιάτα!


1 comment: