24 January 2014

Συστήματα μη υγείας

Μα σαν ΕΣΥ, μα σαν ΕΟΠΥΥ, το δημόσιο σύστημα υγείας νοσεί.
Στα 4 χρόνια που πέρασαν και με το ατομικό εισόδημα του 95% του πληθυσμού μειωμένο κατά 30-40%, η πρωτοβάθμια περίθαλψη στοιχίζει σε όλους αρκετά περισσότερο από πριν.
Καί με τα ακριβά τηλεφωνήματα για να βρεις γιατρό.
Καί με το καταχρηστικό 1 ευρώ κατά ιατρική συνταγή (σε συνδυασμό με τον περιορισμό των τριών φαρμάκων κατά συνταγή - έτσι εκδίδονται περισσότερες συνταγές, εισπράττονται περισσότερα μονόευρω...).
Καί με την αμοιβή των 10 ευρώ που χρεώνουν αρκετοί γιατροί όταν, τάχα, έχει ήδη εξαντληθεί ο μηνιαίος αριθμός συνταγών που "επιτρέπεται" να εκδίδουν δωρεάν κάθε μήνα.

Το βάρος της αναπόφευκτης επιπλέον δαπάνης πέφτει κυρίως στους συνταξιούχους, γιατί στη μεγάλη ηλικία η ανάγκη για περίθαλψη και φάρμακα είναι ουσιωδώς αυξημένη.

Αν κρυφός σκοπός της "κυβέρνησης" είναι οι ηλικιωμένοι να "φύγουν" πριν την ώρα τους, υπάρχουν πιο πρόσφορες λύσεις. Δοκιμασμένες μάλιστα από τα αρχαία χρόνια. Ας ρωτήσουν τον αρχαιολάτρη βιβλιοπώλη που τοποθέτησαν επικεφαλής του Υπουργείου Υγείας (ο κατάλληλος... ειδικός σ' αυτή τη θέση...), με ποιον τρόπο θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη σύγχρονη εποχή μας το παλαιό εκείνο "Κείον νόμιμον". Παστρικά πράγματα. Και με όπλο την ιστορική μας παράδοση. Διαφωνεί η τρόικα;

Θα διαφωνήσουν σίγουρα οι άνεργοι που επιβιώνουν με τη στήριξη των συνταξιούχων γονιών και παππούδων, αλλά ποιος νοιάζεται για τους ανέργους... Πολλές οι προσφορές φτηνών αεροπορικών εισιτηρίων προς Γερμανία.



 

2 comments:

  1. Ουάου! Δεν το ήξερα αυτό!!
    Από τα 60 όμως; Λίγα δεν είναι;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Το "Κείον νόμιμον" εφαρμοζόταν στην Κέα, κάποια αρχαία χρόνια. Όποιος έκλεινε τα 70 έπινε κώνειο κι έπαυε να είναι "βάρος μη παραγωγικό" στην κοινωνία.
      Στη σημερινή εποχή υπάρχουν "φωστήρες" που αποβλέπουν σε έμμεσες πιέσεις που οδηγούν (;) στο ίδιο αποτέλεσμα: μειωμένη σύνταξη, λιγότερο προσιτή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποδόμηση κοινωνικών παροχών (πχ στα απογυμνωμένα πια ΚΑΠΗ), αυξημένη φορολόγηση...
      Μην ξεχνάμε και τις πολλές αυτοκτονίες...
      Ξενούδης

      Delete