12 October 2013

Graffiti, πάλι...

Παρακολούθησα τις προάλλες, αφηρημένα περισσότερο, μια ελβετική ενημερωτική εκπομπή και το μάτι μου έπεσε σε κάτι graffiti σε δημόσιους χώρους.
Ώστε, και στην Ελβετία, σκέφτηκα. Μια Ελβετία που καμαρώνει για ευταξία και πάστρα.
Την επόμενη, βγαίνοντας από το φούρνο, παρατήρησα ότι κάτι σαν να άλλαξε στην είσοδο του λυκείου που βρίσκεται ακριβώς απέναντι:
Εδώ και μήνες είχε μπεί η καλαίσθητη επιγραφή "3.ΛΥΚΕΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ". Μια επιγραφή-κόσμημα, που λογικά θα έπρεπε να λειτουργεί αποθαρρυντικά για όποιον θα σκεφτόταν να γεμίσει με ακαλαίσθητα σκαλίσματα το λευκό χώρο από κάτω.
Έλα ντε!
Κάποιοι ζητάνε ελευθερία χωρίς να νοιάζονται για το δικαίωμα (απόρροια κι αυτό της ελευθερίας) των περαστικών να βλέπουν καθαρούς τοίχους...
Για τους άλλους τοίχους του ίδιου σχολείου, εύγλωττες οι εικόνες:



Λίγα τετράγωνα παρακάτω, σ' ένα σχολείο δημοτικού, δεν είναι καλύτερη η κατάσταση:

Το ίδιο μπορούμε να πούμε για το μανδρότοιχο γύρω από το αλσύλλιο της εκκλησίας. Λες να φτάσουν κάποια στιγμή και πιο κοντά; Να λερώνουν τον ίδιο τον τοίχο του ναού;

 Αλλά και σε άλλα, μεγαλύτερα άλση και πλατείες, παντού βρίσκουμε τη γνωσή έλλειψη σεβασμού. Τί να θέλει άραγε να πει αυτός που επιμένει ότι "εδώ είναι Δάσος!" (όλο δεξιά στην εικόνα).

Να μη σέβεσαι την εκκλησία, δεκτό. Να νιώθεις ότι δεν πρέπει να σέβεσαι το δημόσιο χώρο, ειδικά αυτή την εποχή, και να θέλεις να αφήσεις μια μονιμότερη γραπτή διαμαρτυρία, είναι κι αυτό ένα επιχείρημα. Σε τί φταίει όμως ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ μανδρότοιχος;

Φαντάσου να είχαμε τέτοια φαινόμενα στους οικισμούς των Κυκλάδων!
Αυτά στη χώρα που καθιέρωσε από παλαιά την έννοια της αισθητικής...



4 comments:

  1. Μέσο έκφρασης κυρίως των νιάτων.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Τα νειάτα καλώς "εξασκούν" τον αυθορμητισμό τους, την πηγαία τους δίψα για ανάδειξη - γιατί όχι; και μακάρι να αναπτύσσουν την όποια καλλιτεχνική τους φλέβα με πρόσφορα μέσα!
      Σε βάρος της καλαισθησίας όμως;
      Με άναρχα συνθήματα και μανία καταστοφής;
      Με εχθρό την υπόλοιπη κοινωνία;
      Ξενούδης

      Delete
  2. Κρίμα φίλε μου, δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε παρεξηγήσει την ωραία τέχνη του graffiti με τον βανδαλισμό και την αισθητική ρύπανση, στην Ευρώπη το street art είναι μια τεράστια φιλοσοφία για όσους ασχολούνται με αυτό... δεν είναι έτσι απλά τα πράγματα.
    Καλή εβδομάδα και καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Οι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι χώροι. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι μπορούν να γράφουν/σχεδιάζουν/ζωγραφίζουν ό,τι θέλουν κι όπου θέλουν! Το ίδιο το κράτος δίνει το κακό παράδειγμα, επιτρέποντας διαφημίσεις σε λεωφορεία. Ρύπανση δεν είναι μόνο τα σκουπίδια...
      Ξενούδης

      Delete