16 October 2013

Ζωγραφική του Ξενούδη (33)

Σήμερα αναρτώ έναν πίνακα εκτός εποχής, γιατί με την ψιλή βροχή χτες και σήμερα οδεύουμε προς το τέλος του καλοκαιριού, ενώ ο πίνακας "μιλάει" για άνοιξη:


Τίτλος: άνοιξη αγκυροβολημένη.
Λάδι σε πανί, 30 x 40εκ.
Βρίσκεται σε σπίτι γνωστών, στην Αθήνα.

Πολύ μικρό έργο. Από τα ελάχιστα με θέμα τα λουλούδια. Εμπνευσμένο από τις μικρολίμνες με τα νούφαρα στο Βοτανικό Κήπο απέναντι από το Δάσος Χαϊδαρίου. Ένας πολύ καλός γνωστός μού είχε επανειλημμένα ζητήσει ένα έργο για το καινούργιο σπίτι του. Έτυχε ένα μικρό τελάρο από το πουθενά. Δεν έμεινε ορφανό για πολύ. Είναι από τα έργα που έγιναν σε λίγες ώρες. Θα πω ψέματα αν πω ότι το δώρο προκάλεσε υπέρμετρο ενθουσιασμό. Για λίγες εβδομάδες, ίσως μερικούς μήνες, ήταν αναρτημένο στο καθιστικό. Μετά έλειπε από τον τοίχο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να μεταφέρθηκε σε υπνοδωμάτιο. Από διακριτικότητα δεν ρώτησα. Έμαθα αργότερα πως ο πίνακας είχε... ρίξει άγκυρα σε χώρο όπου συνήθως στοιβάζουμε πράγματα που δεν τα χρειαζόμαστε, αλλά και πάλι δεν θέλουμε να τα πετάξουμε. Ας το πάρουμε φιλοσοφικά: ο καθένας διακοσμεί το σπίτι του όπως επιθυμεί, αλίμονο!

For our foreign friends:
Title: The Spring at anchor.
Oil on canvas, 30 x 40cm.
In Athens, private ownership.


4 comments:

  1. Θα περίμενα πιο έντονα χρώματα!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ωωωω!... Νά μια δημιουργική κριτική σε τεχνικό επίπεδο!
      Για τα ζωηρά ή μη των χρωμάτων, να διευκρινίσω ότι η λιμνούλα ήταν στη σκιά και το νερό ήταν βρόμικο. Δικαιολογίες, θα μου πεις. Να ρίξουμε και λίγο φταίξιμο στη... φωτογράφιση και στην αναπόφευκτη απώλεια κατά τη σάρωση;
      Λοιπόν, κάποια στιγμή θα επανέρθω στο χώρο και θα προσπαθήσω περισσότερο, και σε σαφώς μεγαλύτερο μέγεθος.
      Ξενούδης

      Delete
  2. Κρίμα για την κατάληξη του ωραίου πίνακα, ελπίζω κάποτε οι φίλοι σου να εκτιμήσουν καλύτερα το δώρο σου και να βρει μια πιο κατάλληλη και περίοπτη θέση μέσα στο σπίτι τους. Τα νούφαρα είναι πολύ όμορφα και γοητευτικά λουλούδια με έντονο συμβολικό χαρακτήρα σε πολλές θρησκείες. Μου αρέσει ιδιαίτερα ο τίτλος του έργου !!!
    Καλημέρα και καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ποιητής είμαι, κυρίως ποιητής. Επιδιώκω τίτλους που να προσθέτουν κάτι στο έργο - και στην αξιολόγηση από το θεατή.
      Ξενούδης

      Delete