14 October 2013

Ζωγραφική του Ξενούδη (32)

Από 22 Μαϊου έως 25 Αυγούστου 2013 είχα αναρτήσει εδώ 31 δικά μου έργα ζωγραφικής. Λέω να συνεχίσω με μερικούς ακόμα πίνακες. Θλιβερή η επικαιρότητα, ας βρούμε ένα κάποιο καταφύγιο σε οράματα ομορφιάς που μετουσιώθηκαν σε τέχνη...


Τίτλος: η Αμφιλοχία με τα μάτια της επόμενης μέρας.
Λάδι σε πανί, 69 x 110εκ.
Βρίσκεται σε ιδιωτική συλλογή στην Αθήνα.

Ήταν δώρο σε γάμο. Τα στέφανα έγιναν στην Αμφιλοχία, που είναι τόπος καταγωγής της νύφης. Το επόμενο πρωί, αγουροξυπνημένοι μετά από ολονύχτιο γλέντι, από το δωμάτιο του ξενοδοχείου είδαμε και θαυμάσαμε την Αμφιλοχία απλωμένη στο βάθος του κόλπου. Σκέφτηκα κείνη την ώρα ότι οι νεόνυμφοι - που διανυκτέρευαν στο ίδιο ξενοδοχείο - θα έβλεπαν την ίδια θέα. Έτσι μού ήρθε η ιδέα για το συγκεκριμένο θέμα του πίνακα, και με τίτλο απόλυτα ταιριασμένο.
Από τεχνική πλευρά, ήταν το πρώτο μου έργο όπου προβληματίστηκα με τα παράθυρα σε αρχιτεκτονικά σύνολα. Αρχικά τα ζωγράφισα με σχετική επιμέλεια, μετά αποφάσισα να ξαναπεράσω τα κτίρια με διαλυμένο λευκό. Μπορώ να πω ότι το αποτέλεσμα με ικανοποίησε. Τα παράθυρα φαίνονται ακόμα, πολύ υποτονικά όμως. Δεν διασπούν την προσοχή.

For our foreign friends: 
Title: The town of Amfilochia seen with the eyes of the following day.
Oil on canvas, 69 x 110cm.
Private collection, Athens.

3 comments:

  1. Είναι καλύτερα να μην φαίνονται καθαρά, καλύτερα έτσι..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ...και το επόμενο βήμα, σε άλλους πίνακες, ήταν να αγνοήσω παντελώς τα παράθυρα, πολλές φορές και τις πόρτες.
      Ξενούδης

      Delete
  2. Καλημέρα φίλε μου, χαίρομαι πολύ που μας ταξιδεύεις και πάλι με τα χρώματα σου. Σήμερα μέχρι την Αμφιλοχία, την ωραία και ήσυχη πόλη του Αμβρακικού κόλπου. Πολύ όμορφο έργο, μου αρέσουν πολύ τα χρώματα που χρησιμοποιείς. Η ευρηματική αφαίρεση που κάνεις στα παράθυρα σίγουρα δίνει ιδιαίτερη ατμόσφαιρα στο έργο και βάθος στην πόλη !!!
    Καλή συνέχεια !!!

    ReplyDelete