29.8.13

Μέρες διακοπών του Ξενούδη

Όπως κάθε χρόνο (ή σχεδόν κάθε χρόνο) στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ο Ξενούδης περνάει μερικές μέρες διακοπών στο ήρεμο περιβάλλον των Ελληνικών Αρτεμισίου στη Βόρεια Εύβοια. Επίνειο του χωριού ο παρθεριστικός οικισμός Άγιος Νικόλαος με την ομώνυμη νησίδα άνετα προσβάσιμη ακόμα και για μέτριους κολυμβητές (καλύπτεις τη μισή σχεδόν απόσταση με τα πόδια).


Αμέσως πίσω από τη στενή αμμουδιά απλώνεται ένα απέραντο πευκοδάσος. Πολλά τα μονοπάτια. Δεν είναι καθόλου αδιάβατο το δάσος κι ο πρωινός περίπατος επιβάλλεται. Εδώ η λέξη "αναζωογόνηση" αποκτά καίρια σημασία!


Πολλά "τραυματισμένα" πεύκα! Η ρητινοκαλλιέργεια φαίνεται ότι αποδίδει, γιατί παντού βλέπουμε ότι τα δάκρυα του πεύκου δεν πηγαίνουν χαμένα... Συλλέγονται ευλαβικά.Η διαδρομή με κατεύθυνση το χωριό Ελληνικά περνάει μέσα από ελαιώνες και μικρά χωράφια. Στο βάθος, πίσω από το χωριό, πευκοπλαγιές με πυκνή βλάστηση.


Η αμμουδιά του Αγίου Νικολάου είναι αρκετά στενή. Αν θέλεις να περπατήσεις από τη μία άκρη στην άλλη, σε ένα-δυό σημεία δύσκολα περνάς χωρίς να βρέχεις τα πόδια σου, ειδικά όταν ο αέρας φέρνει κύμα. Η θάλασσα είναι ρηχή - η χαρά των παιδιών!


Και μέσα στη θάλασσα σε άμμο πατάς. Μόνο "μπαίνοντας" θα περάσεις από 1-2 μέτρα με στρογγυλεμένες πέτρες. Κανένα πρόβλημα, ούτε για πολύ ευαίσθητες πατούσες...


Πέρα από την αμμουδιά, στις άκρες θα βρούμε βραχώδεις ακτές. Εδώ η νότια πλευρά του κόλπου. Κοντά στο ηλιοβασίλευμα είναι το τελευταίο μέρος που δέχεται ακόμα τη θωπεία του ήλιου...


Καλή συνέχεια του καλοκαιριού!

5 comments:

 1. Δυστυχώς δεν έχω πάει ποτέ αλλά φαίνεται μέσα από τις ωραίες φωτογραφίες σου ότι πρόκειται για ένα υπέροχο και ιδανικό προορισμό ήρεμων διακοπών !!!
  Καλό Σαββατοκύριακο φίλε μου και καλή ξεκούραση στον Άγιο Νικόλαο !!!

  ReplyDelete
 2. Πολυ ωραιες!
  Να περνας παντα καλα!

  ReplyDelete
 3. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 4. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete