10 September 2012

(Λαθρο)μετανάστες και παρεμπόριο

Οι επίσημοι φωστήρες των στατιστικών μας ισχυρίζονται ότι με το παρεμπόριο το δημόσιο χάνει 12 δίσ. ετησίως. Κι ότι το παρεμπόριο κινείται κυρίως από (λαθρο)μετανάστες.

12.000.000.000 ευρώ!

Να το λύσουμε το θέμα;
Να δώσουμε σε κάθε λαθρομετανάστη ένα ποσό, θα έλεγα στρογγυλά 2.000 ευρώ (αρκετοί απ' αυτούς με τέτοιο ποσό διαβιώνουν περίπου ένα χρόνο στην πατρίδα τους).
Να τους δώσουμε και το εισιτήριο επιστροφής προς τη χώρα καταγωγής (μικρή η δαπάνη, το πολύ-πολύ 300 ευρώ για αεροπορικό ταξίδι).
Σύνολο δαπάνης για κάθε επαναπατριζόμενο μετανάστη 2.300 ευρώ.
Αν μ' αυτό τον τρόπο φύγουν οι 700.000 ανεπιθύμητοι, η δαπάνη φτάνει το 1,5 δισ. ευρώ.
Με κατάλληλους χειρισμούς (μην το περιμένουμε από τους σημερινούς "κυβερνώντες") θα μπορούσε και η ΕΕ να συμβάλει στην όλη δαπάνη.

Ενώ το κέρδος για την εθνική μας οικονομία...
Και το κέρδος για την ψυχική μας ηρεμία...
Ούτε ανάγκη πια (και πρόσθετες δαπάνες) για "στρατόπεδα φιλοξενίας"...

Εννοείται ότι από τον επαναπατρισμό θα εξαιρούνται οι ειδικές περιπτώσεις, όπως οι μικτοί γάμοι, παιδιά που γεννήθκαν εδώ και ήδη μεγαλώνουν εδώ, κλπ.

Αυτό σαν πρόταση από τον Ξενούδη, που ήταν μετανάστης ο ίδιος - αλλά εμπίπτει στις ειδικές περιπτώσεις...
 

3 comments:

  1. Είσαι σίγουρος ότι τα 12 δις τα αποδίδουν στο παρεμπόριο; Μήπως αναφέρονται συνολικά στη φοροδιαφυγή κλπ; Το ποσό είναι αστρονομικό για αποδίδεται σε μερικές χιλιάδες μικρεμπόρων.
    Όντως πάντως καλή ιδέα...

    ReplyDelete
  2. Ασφαλώς και δεν πρόκειται για φοροδιαφυγή 12 δισ. Το πιθανότερο είναι ότι πρόκειται για κύκλο εργασιών σ' αυτό το ύψος, οπότε η ζημιά για το δημόσιο (ΦΠΑ) θα ήταν περίπου 2 με 2,5 δισ. Δηλαδή πάλι κερδισμένο θα ήταν το δημόσιο από την άποψη των αριθμών και μόνο...

    ReplyDelete