13 March 2012

Κακώς κείμενα (21) – η Ελληνικότητά μας


Να μην έχουμε παράπονο, η «ελληνική» μας τηλεόραση, τα ελληνικά κανάλια, μας προετοιμάζουν ψυχικά για την εθνική γιορτή της 25ης Μαρτίου.

Μπαίνουν νέες τουρκικές σειρές, έτσι για κατάλληλη ατμόσφαιρα.

Μπαίνουν και «ελληνικές» σειρές με αγγλικούς τίτλους. Αυτό παθαίνει η χώρα όταν οι μισοί μεταφραστές μεταφράζουν νυχθημερόν μνημόνια και νόμους, και οι άλλοι μισοί ασχολούνται με τα βιογραφικά σημειώματα και τα χαρτιά των νέων μας που ετοιμάζονται να μεταναστεύσουν.

Σιγά σιγά τα αγγλικά εκτοπίζουν τη γλώσσα μας, ή την αλλοιώνουν. Καλλυντικά διαφημίζονται στα αγγλικά. Οι τράπεζές μας, οι αναξιοπαθούσες μετά το PSI, έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο των ελληνικών με λατινική γραφή. Σε αρκετές ελληνικές σειρές οι ηθοποιοί πετάνε αγγλικούρες.  Λογικά όλα αυτά. Μην ξεχνάμε ότι μια τρόικα (α, αυτή είναι ρωσική λέξη) διοικεί τη χώρα, στα αγγλικά βέβαια. Τα γερμανικά αναμένεται να εμφανιστούν λίγο αργότερα, όταν ησυχάσουν (;)  τα πνεύματα.

Να ήταν μόνο η γλώσσα… Παν να μας κάνουν Αμερικανάκια – τυχαία έπεσε το μάτι μου σε ελληνική σειρά, όπου οι νεαροί θαμώνες σε μπαρ έπιναν τη  μπίρα τους από το μπουκάλι. Το μάθαμε κι αυτό. Άφαντα τα ποτήρια. Αυτό σε μια χώρα που εδώ και 4.000 χρόνια πίνει πολιτισμένα με ποτήρια και κύπελλα.

Καλή, λοιπόν, η ατμόσφαιρα που μας ετοιμάζει η τηλεόραση για τις 25 Μαρτίου. Το καλό παράδειγμα ελληνικού φρονήματος σε όλα!


2 comments:

  1. Δε διαφωνώ σχεδόν καθόλου (ίσως μόνο στη διατύπωση).

    ReplyDelete
  2. Μας έχουν κάνει εδώ και καιρό αμερικανάκια!!!

    ReplyDelete