20 December 2011

Στο χωριό μας


Αυτές τις μέρες – κατά κύριο λόγο βέβαια το Πάσχα – ο νους μας πηγαίνει στο «χωριό μας». Στις γιορτές, αρκετοί από μας τους κατά συνθήκη αστούς των μεγάλων πόλεων θα επιστρέψουν για λίγες μέρες σ’ αυτά τα ευλογημένα μέρη, και θα φιλοξενηθούν από παππούδες και γιαγιάδες ή άλλους κοντινούς συγγενείς.

Το χωριό του Ξενούδη ΔΕΝ είναι το χωριό ΤΟΥ, είναι το χωριό της γυναίκας του, το μέρος όπου συνάντησε για πρώτη φορά εκίνη που θα γινόταν η σύντροφος της ζωής του.

Ελευθερές το όνομα. Ελευθερές Θεσσαλίας ή Ελευθερές Λαρίσης. Παλαιά η πίνακίδα έγραφε «Ελευθεραί». Αρκετά χρόνια μετά την επικράτηση της δημοτικής η πινακίδα έγινε – επιτέλους -  «Ελευθερές». Πρόσφατα ξαναέγινε «Ελευθεραί», ίσως επειδή οι κάτοικοι εξακολουθούν και μιλάνε για «το Ελευθεραί», «του Ελευθεραί», ούτε καθαρεύουσα, ούτε δημοτική, με μια επίμονη και ιδιότυπη αδιαφορία για τους κανόνες της γραμματικής…

Το χωριό το συναντάμε 10 χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, στο δρόμο προς την Καρδίτσα, σε περιοχή με λόφους. ράχες. Εκεί λέμε να περάσουμε τα φετινά Χριστούγεννα.

Σε εποχές που μ’ έπιανε ο οίστρος της ζωγραφικής, αποτύπωσα σε πίνακες μερικές όψεις, όχι του χωριού, αλλά των άμεσων γύρω περιοχών. Τρεις ελαιογραφίες παραθέτω παρακάτω:


Ελευθερές Θεσσαλίας, τα καμένα χωράφια στο Ριζό.
60 x 97εκ.




Ελευθερές Θεσσαλίας: ο παλιός αμπελότοπος
60 x 97εκ.




Θεσσαλία, δυτικά των Ελευθερών: ο Τίτανος
60 x 97εκ.

Λόγω γιορτών, μια συνάρτηση διαφορετική από τις άλλες...

3 comments:

  1. Πανέμορφες εικόνες..
    Καλές γιορτές..

    ReplyDelete
  2. Πραγματικά υπέροχες ελαιογραφίες, θέλω να ελπίζω πως θα υπάρχει και συνέχεια !!!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα φίλε μου !!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι γύρισες πίσω 18 μήνες στο ιστολόγιό μου για να βρεις αυτούς τους πίνακες!
      Τιμή μου! Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον.
      Σύντομα θα αναρτήσω πιο πρόσφατα έργα.
      Ξενούδης

      Delete