26.2.14

ΜΚΟ για την αποναρκοθέτηση της ελληνικής

ΜΚΟ από δω, ΜΚΟ από κει, κονδύλια από δω, κονδύλια από κει, και το αποτέλεσμα; Αρκετοί νεόπλουτοι...

Σαν ποιητής κι ονειροπαρμένος όπως όλοι οι ποιητές, οραματίζομαι μια ΜΚΟ χωρίς πολλά "γενικά έξοδα", χωρίς πολυτελή αυτοκίνητα, χωρίς ακριβές μετακινήσεις και, εννοείται, χωρίς κρυφούς ιδιοτελείς σκοπούς.
Καλά καταλάβατε, δεν θα ήταν ΜΚΟ με το περιεχόμενο που προσδίδουν σήμερα στα ΜΚΟ, όπως κατάντησε η πρακτική πλευρά ενός αμφίβολου θεσμικού πλαισίου...

Κοντολογής, να υπήρχε ένα σώμα ανιδιοτελών εθελοντών που σκοπό θα είχε την υπεράσπιση και προώθηση της ελληνικής γλώσσας, κυρίως στην τηλεόραση, στον τύπο, στη διαφήμιση, στα καταστήματα - στους χώρους όπου τα ελληνικά κυριολεκτικά ναρκοθετούνται, εξαφανίζονται.

Μερικοί καταστηματάρχες, με επίκληση τον τουρισμό, διαγράφουν εντελώς τα ελληνικά από τις επωνυμίες και τις διαφημίσεις τους. Αν δεν πατάει Έλληνας εκεί, νά κι ένα επιχείρημα (;). Να χαίρονται τους ξένους πελάτες , α... και τους Πακιστανούς, για τους οποίους τα αγγλικά είναι επίσημη γλώσσα.

Για την τηλεόραση, τί να πω; Ξένοι τίτλοι εκπομπών, ξενόγλωσσα τραγούδια, αλλά και το αμίμητο εκείνο που άκουσα πρόσφατα όταν η παρουσιάστρια ανήγγειλε μια επόμενη "live audition". Σαν φασκέλωμα μού ήρθε.

Όσο για τον τύπο, όλοι από παλαιότερα είχαμε ακούσει - και παρακολουθήσει - κάποια reality show, οπότε καταλάβαμε με την πρώτη τι σημαίνει ο τίτλος μιας καινούργιας εφημερίδας...

Το λοιπόν, ποιος είναι για μια real ΜΚΟ ;
 

24.2.14

Sotchi 2014 - λήξη

... και μας τελείωσαν πάλι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί!

Ωραία τελετή λήξης. Το να λέμε πως ήταν "φαντασμαγορικό" το θέαμα, δεν βοηθάει. Η λέξη χρησιμοποιείται κατά κόρο και χάνει τη δύναμή της. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από την υποτονική παράσταση του Λονδίνου (2012), δεν μπορώ παρά να θαυμάζω την προσπάθεια και τα έργα των Ρώσων. Πολλά τα πολιτιστικά στοιχεία και πολύ ευχάριστες ειδικά οι μουσικές επιλογές.

Οι Αγώνες συνέπεσαν με τη μεγάλη εξέγερση στο Κίεβο. Εκεί, πολύ φοβάμαι, δεν θα δούμε σύντομα τελετή λήξης... Η Ουκρανία - ή τουλάχιστο το σημαντικότερο τμήμα της - ιστορικά είναι κάτι σαν εξοχικό οικόπεδο της Ρωσίας. Δεν νομίζω ότι οι Ρώσοι έχουν τη διάθεση να το εκχωρήσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μάλιστα σε μια ΕΕ όπου κυρίαρχο ρόλο παίζει μια όλο και πιο αυταρχική Γερμανία.

Έχουν τα δουν τα ματάκια μας...

 

8.2.14

Sotchi 2014 - έναρξη

Μου άρεσε πολύ η τελετή, ή μάλλον το θέαμα της έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών! Ξοδεύτηκε γερά το ρωσικό κράτος αλλά το αποτέλεσμα ήταν αξιέπαινο. Για μας τους Έλληνες, συγκινητική η αρχή της ιστορικής αναδρομής όταν έδειξαν την ελληνική αποίκηση/εποίκηση της περιοχής κατά τα αρχαία χρόνια. Θαυμάσια και η εκτέλεση του Ολυμπιακού Ύμνου.

Δύο πρόσωπα μού φάνηκαν πολύ άχρωμα στις κοντινές λήψεις, πρόεδροι και οι δύο: ο Πούτιν, αγέλαστος, απόμακρος, και ο Παπούλιας, αγέλαστος κι αυτός και χωρίς ίχνος από την καλοσυνάτη οικειότητα που εκπέμπουν καμιά φορά οι ηλικιωμένοι.

Για τα αθλήματα και τους αθλητές, εκτός από τα αγωνίσματα παγοδρομικού τύπου, δεν ενδιαφέρομαι και ιδιαίτερα....

Λέτε να γίνουν "μόδα" τα εξαίσια πολύχρωμα ρούχα που φορούσαν πολλές από τις ομάδες; Ωραία θα ήταν. Βαρεθήκαμε το μαύρο-γκρίζο-μπλε...


5.2.14

Καημένη ελληνική γλώσσα...

Θα σταθώ σε μια τακτική εκπομπή της τηλεόρασης που φιλοδοξεί να βρει πολύ καλούς (τους καλύτερους;...) τραγουδιστές, που θα "εκπαιδευτούν" από ήδη φτασμένους και καταξιωμένους (:) αστέρες, για να σταδιοδρομήσουν με τη σειρά τους στο ελληνικό (;) τραγούδι.

Το στήσιμο της εκπομπής έρχεται - φυσικά - από το εξωτερικό και θεωρώ θλιβερό ότι σε δύσκολες για την Ελλάδα εποχές φεύγουν, σαν "δικαιώματα", αρκετά χρήματα προς ξένους παραγωγούς, όταν μάλιστα σε μια τόσο απλή και καθόλου πρωτότυπη εκπομπή θα μπορούσαμε να είχαμε προχωρήσει μόνοι μας χωρίς ξενόφερτα σκηνικά κλπ...

(Το Εθνικό Ωδείο πολλές δεκαετίες τώρα βρίσκει κι εκπαιδεύει νέους τραγουδιστές. Θα σημείωνε ενδεχομένως μεγαλύτερη επιτυχία κι αναγνώριση αν προωθούσε τα ταλέντα σε επιχειρήσεις της... νύχτας).

Θλιβερό επίσης ότι αρκετές "νέες" φωνές εμφανίζονται στη σκηνή με... αγγλόφωνα τραγούδια. Ίσως προς συμμόρφωση προς τον τίτλο της εκπομπής, που είναι κι αυτός, φυσικά, μόνο στα αγγλικά...