29.8.13

Μέρες διακοπών του Ξενούδη

Όπως κάθε χρόνο (ή σχεδόν κάθε χρόνο) στο τελευταίο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου, ο Ξενούδης περνάει μερικές μέρες διακοπών στο ήρεμο περιβάλλον των Ελληνικών Αρτεμισίου στη Βόρεια Εύβοια. Επίνειο του χωριού ο παρθεριστικός οικισμός Άγιος Νικόλαος με την ομώνυμη νησίδα άνετα προσβάσιμη ακόμα και για μέτριους κολυμβητές (καλύπτεις τη μισή σχεδόν απόσταση με τα πόδια).


Αμέσως πίσω από τη στενή αμμουδιά απλώνεται ένα απέραντο πευκοδάσος. Πολλά τα μονοπάτια. Δεν είναι καθόλου αδιάβατο το δάσος κι ο πρωινός περίπατος επιβάλλεται. Εδώ η λέξη "αναζωογόνηση" αποκτά καίρια σημασία!


Πολλά "τραυματισμένα" πεύκα! Η ρητινοκαλλιέργεια φαίνεται ότι αποδίδει, γιατί παντού βλέπουμε ότι τα δάκρυα του πεύκου δεν πηγαίνουν χαμένα... Συλλέγονται ευλαβικά.Η διαδρομή με κατεύθυνση το χωριό Ελληνικά περνάει μέσα από ελαιώνες και μικρά χωράφια. Στο βάθος, πίσω από το χωριό, πευκοπλαγιές με πυκνή βλάστηση.


Η αμμουδιά του Αγίου Νικολάου είναι αρκετά στενή. Αν θέλεις να περπατήσεις από τη μία άκρη στην άλλη, σε ένα-δυό σημεία δύσκολα περνάς χωρίς να βρέχεις τα πόδια σου, ειδικά όταν ο αέρας φέρνει κύμα. Η θάλασσα είναι ρηχή - η χαρά των παιδιών!


Και μέσα στη θάλασσα σε άμμο πατάς. Μόνο "μπαίνοντας" θα περάσεις από 1-2 μέτρα με στρογγυλεμένες πέτρες. Κανένα πρόβλημα, ούτε για πολύ ευαίσθητες πατούσες...


Πέρα από την αμμουδιά, στις άκρες θα βρούμε βραχώδεις ακτές. Εδώ η νότια πλευρά του κόλπου. Κοντά στο ηλιοβασίλευμα είναι το τελευταίο μέρος που δέχεται ακόμα τη θωπεία του ήλιου...


Καλή συνέχεια του καλοκαιριού!

25.8.13

Ζωγραφική του Ξενούδη (31)

Στη ραστώνη των ζεστών ημερών, ποιός βρίσκει τη διάθεση να ζωγραφίζει;
Κι όμως, ο Ξενούδης, από υπόσχεση και συγγενικό καθήκον ορμώμενος, κάθησε κι αφιέρωσε κάπου 25 ώρες για τη δημιουργία του παρακάτω πίνακα.


Τίτλος: Ελούντα, Αίολος παροπλισμένος.
Λάδι σε πανί, 61 x  98εκ.
Θα είναι δώρο σε επικείμενο γάμο στην Αθήνα.

Κρητικός ο γαμπρός, Λαρισαία η νύφη. Ταλαντευόμουνα ανάμεσα σε τοπίο θεσσαλικό και τοπίο κρητικό. Μετά σκέφτηκα πως πέρσι, πάλι το Σεπτέμβρη, είχα δώσει σε άλλο ζευγάρι (ξαδέρφια με τους φετινούς μελλονύμφους) μια τοπιογραφία Θεσσαλίας. Αυτό έκανε τη ζυγαριά να γέρνει προς Κρήτη μεριά.
Το τοπίο, φυσικά, είναι πραγματικό. Ο τίτλος, ως συνήθως, περιπαιχτικός. Οι παλαιοί γραφικοί μύλοι περιέπεσαν σε αχρηστεία. Το πρακτικό στοιχείο λείπει πια, ο παλαιός εξοπλισμός στη στέγη σκουριάζει, μένει η γραφικότητα.

For our foreign friends: 
Title: Elounta (Crete), Eolos decommissioned (Eolos being the God of the winds)
Oil on canvas, 61 x 98cm.
Wedding gift. Will be added to a private collection in Athens.