21.2.13

Άργος, η... άσχημη

Την περασμένη εβδομάδα πέρασα από το Άργος.
Το ό,τι είναι συνήθως μόνο "πέρασμα" ίσως φταίει για την όχι και γοητευτική εικόνα της πόλης, που φημολογείται πως είναι η αρχαιότερη πόλη της Ελλάδας.
Άσχημη πόλη, το λέω χωρίς περιστροφές.
Μ' ένα θαυμάσιο, μεγάλο θέατρο κι ένα μικρό ωδείο, κι άλλα αρχαία, κι ένα φρούριο καλοδιατηρημένο στο ύψωμα, τη λεγόμενη "Λάρισα".
Χωρίς να ξεχνάμε το μικρό μουσείο. Να προσθέσουμε και τους στρατώνες του Καποδίστρια...
Όλα αυτά τα τουριστικά ενδιαφέροντα σ' ένα πολεοδομικό διάκοσμο που δεν περιποιεί τιμή στην ελληνική έννοια "αισθητική".
Τα πολλά στενά της Τουρκοκρατίας δεν είναι καν γραφικά.
Πολή κατά τεκμήριο πλούσια, σε πολύ παραγωγικό περιβάλλον, δεν θα μπορούσε να βρει πολεοδόμους κι αρχιτέκτονες που να σχεδιάσουν μια φιλόδοξη αναμόρφωση, να κάνουν το δίδυμο Άργους-Ναυπλίου ένα ακαταμάχητο σύνολο, έναν πραγματικό πόλο έλξης;...

Στο κυνήγι του εύκολου και γρήγορου κέρδους παραβλέπουμε όλο και περισσότερο πως ο τουρισμός δεν αναπτύσσεται μόνο με "γραφικότητες". Στο Άργος, δεν θα βρεθεί ξένος που να θαυμάσει ή να επαινέσει τις κακές οδικές προσβάσεις προς ό,τι αξιόλογο, ούτε θα εντυπωσιαστεί κανένας θετικά με τα κακομοιρασμένα κατάλοιπα άλλων σκοτεινών εποχών.

Αστικός αναδασμός. Μια άγνωστη έννοια εδώ;
 

17.2.13

Εκλογές στην Κύπρο, ή στην... Ιταλία ;

Εβδομάδες πολλές τα ελληνικά κανάλια προβάλλουν καθημερινά, καί με δημοσκοπήσεις, καί με στιγμιότυπα, την πορεία των ιταλικών κομμάτων προς τις εκλογές. Καθημερινά Berlusconi και Monti, κι άλλοι, στις οθόνες μας...

Σήμερα διεξάγονται προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

Ποιά ελληνικά κανάλια ασχολήθηκαν;
Γενικότερα, πότε μαθαίνουμε κάτι, κάτι ελάχιστο βρε αδερφέ, για τα πολιτικά δρώμενα, τους πολιτικούς συσχετισμούς, την πολιτική και κοινωνική ζωή στην πάλαι ποτέ Μεγαλόνησο;

Ενώ, μια σφαίρα να πλήξει μαθητή στις ΗΠΑ, μια διαδήλωση να εκτραχυνθεί στην Ιβηρική, μια οβίδα να πέσει στη Δαμασκό ή κάπου στο Μαλί, νά εικόνες (πολλές φορές φρικιαστικές) και σχόλια! Για την Κύπρο μένει μια αίσθηση από συνωμοσία σιωπής.

Κατά τα άλλα, καμαρώνουμε για τα ιστορικά επιτεύγματα, τις δόξες του Ελληνισμού...